04-05-07

 Album 5

Zoals beloofd, een Album Top 5. Een kruising tussen gezonde nostalgie en moderne afstandelijkheid, een mengelmoes van chauvinisme en internationale klasse, van rock 'n roll en iets rustiger, subtieler werk, en met een beetje ruimdenkendheid ook tussen 'oud' en 'recent', al moet ik toegeven dat mijn muzikale bewustwording zich pas in de jaren 90 heeft vormgegeven. Dus hier komen ze, in willekeurige volgorde, niet willekeurig gekozen, maar geheel en al betwistbaar, De Vijf.

 

Pixies - Doolittle

Hard-soft dynamics. De groep waarvaan Kurt Cobain toegaf dat hij heel wat gepikt/geleend heeft. Pixies kunnen in dit lijstje niet ontbreken, ook al heb ik ze post-factum ontdekt, met dank aan de cd-opener, temdetedetem ... Debaser die in 97 ofzo opnieuw is uitgebracht (nvdr: getuige ook mijn e-mailadres). Als zo een motherfucker van een song dan ook nog gevolgd wordt door Wave of mutilation, Here comes your man, Monkey gone to heaven, Mr. Grieves, Crackity Jones, Hey en Gouge away dan kan ik bij deze mijn 'case resten'.

 

Admiral Freebee - Admiral Freebee

Wellicht voor velen het meest twijfelachtige album in deze lijst, voor mij echter een absolute certitude. Het was lente, het was het jaar 2003 en rags 'n run was op de radio. En meer moest dat niet zijn. Toen ik de CD kocht, bleek het echter veel meer te zijn dan een mooi desolaat escape-from-here-liedje. Het bleek een hele CD vol met rock'nroll, highway-muziek, snijdende mondharmonica, humor en get-out-of-town. En als u mij kent, weet u dat dit mij fits like peas & carrots.

 

Rage against the machine - Rage against the machine

Tom Morello zei onlangs in een interview dat de wereld een veel slechtere plaats geworden is om te leven sinds RATM ermee ophield. Er is geen verzet meer in de muziek, geen (links) activisme. En de man heeft een punt. Rebels als ik ben (of misschien stilaan beter 'was', toen ik jong was enzo) kon er geen betere groep bestaan dan Rage Against The Machine. Killing in the name kent iedereen, maar Township Rebellion, Bombtrack, Fistful of steel... keer op keer schalden ze door mijn walkman (u weet wel, met cassetjes enzo) en keer op keer gaven ze mij de energie om alweer een louzy schoolday door te komen. Take the power back. En dat RATM snel weer samen mag komen. PS: ik herinner mij dat wij als jonge snaken vol bewondering het zinnetje lazen 'dit album is gemaakt zonder gebruik van elektronische hulpmiddelen of samples'. Respect voor de gitaar van Tom Morello, de woede van Zack De La Rocha en natuurlijk de geweldig coole hoes van de brandende protesterende Tibetaanse monnik.

En omdat het na al dat geweld ook iets rustiger mag:

 

dEUS - In a bar, under the sea

Roses, Little Arithmetics, Disappointed in the sun, Theme for turnpike, Memory of a festival en natuurlijk het onevenaarbare Serpentine. Misschien had deze CD niet de impact van Worst Case Scenario, hij is in alle geval minstens even goed, zoniet iets beter. De ideale 'plaat' om mee in bad te zitten, om mee in de zetel te zitten, om in het donker mee door Brussel te lopen, kortom, om naar te luisteren.

 

Radiohead - OK Computer

Dit is ongetwijfeld de CD waarover ik het meeste heb getwijfeld om hem in mijn lijstje op te nemen. Waarom? Omdat ik nog altijd niet weet of ik het nu een absoluut meesterwerk vind of een iets te overgehypet plaatje. Daar bestaat maar één remedie tegen: Het ding gewoon nog eens opzetten, en u alweer laten overtuigen door het genie dat Radiohead heet. Je zal het maar meemaken... na Pablo Honey (creep) breng je The Bends uit (street spirit, fake plastic trees, high & dry, ...) dat al zoveel beter is, en dan moet je jezelf weer eens gaan overtreffen. Of in het geval van Radiohead, opnieuw uitvinden. U kent allemaal Paranoid Android en Karma Police... en die songs lijken nu misschien vrij normaal, maar toen waren ze de Bom. Eén van de CD's die ik louter op basis van de recensies gekocht heb, en ook één van de CD's die ik nog regelmatig opzet. Tijdloos dus. En zoals u merkt, staat OK Computer hier voor het hele Radiohead-oeuvre (en voor het onnavolgbare Homesick Subterrean Alien).

 

En dan zijn er natuurlijk de massa's geweldige CD's die het niet haalden maar die ik ook geweldig vind:

The usual suspects: Nevermind - Nirvana; Ten - Pearl Jam; Metallica - Metallica; Mellon Collie and the Infinite Sadness - Smashing Pumpkins; Nevermind the Bollocks, here's - the Sex Pistols; Troublegum - Therapy?

The iets minder usual maar toch nog vrij usual suspects: Beautiful Freak - eels; Odelay - Beck; Closing Time - Tom Waits; Moon Safari - Air;

The unusual suspects: We need new animals - DAAU; Paradisiac - Millionaire; Schizo - Heideroosjes; Unsafe - Channel Zero; Everyday i wear a greasy black feather on my hat - Moondog Jr.; Come find yourself - Fun Lovin Criminals; Yes, Virginia - Dresden Dolls;

The out of category suspects: Carter USM, A compilation by An O; The Ramones - Anthology;

PS: ja, dit zijn bijna allemaal niet-alternatieve cd's, het spijt mij.

PPS: ik ben er zeker van dat ik 1 album vergeten ben...

17:15 Gepost door J in music maestro | Permalink | Commentaren (1) | Tags: album 100 |  Facebook |

Commentaren

Ik heb jouw album top5 en volgende net opgedronken en het is een dorstlesser ! :)

Gepost door: e | 04-05-07

De commentaren zijn gesloten.