09-05-07

R.I.P. Kim Clijsters

Er is al gigantisch veel gezegd over het afscheid van Kim Clijsters. Veel te veel is er al over geschreven en gedaan. Bij deze verzoek ik u dan ook allemaal om de mentale plant uit Limburg te laten voro wat ze is (en ze is geen absolute topsportvrouw, laat staan een sportpersoonlijkheid) en ter afsluiting van de kim-(over)hype Hans Vandeweghe het woord te geven. De Chef Sport van De Morgen, uit de krant van maandag jongstleden, 7 mei. (met alle copyright van dien. ik hoop dat ik hier niet in overtreding ben)

     ' Kim Clijsters trouwt op 14 juli en heeft gisteren gemeld dat ze daarom nu al stopt met tennissen. Hoezo stoppen? Is ze dan ooit begonnen?
...Het is meer dan mooi geweest. De rackets gaan aan de haak. Na het fantastisch en ontroerend afscheid in Antwerpen was de veer gebroken...
De veer – als ze heel eerlijk zou zijn, geeft ze dat toe – heeft nooit erg gespannen gestaan bij het meisje Clijsters. Ze won wel 34 titels. En ook 14,7 miljoen dollar. Ja, en dan? We hebben het over vrouwentennis, tot nader order een farce van een sport waarin dit jaar een dikke negerin na een paar maanden niks doen van haar strand in Florida kwam, twee diepe kniebuigingen maakte en tot haar eigen verbazing merkte dat ze zonder hulp weer recht was geraakt, waarop ze een ticket voor Melbourne bestelde en ter plekke de eerste grand slam van het jaar won.
In die sport of zo begon het voor Kim Clijsters in Luxemburg en meteen kreeg ze de titel Sportvrouw van het jaar in de schoot geworpen. Ze was van in het begin sympathiek en dat is ze gebleven, maar nooit is een sporter van bij ons meer overgehypet dan deze ideale schoondochter uit Bree.
Van in het begin zat er een foute twist in haar carrière. Het resultaat? Eén klassieke zege: één grand slam op 26 keer proberen. Nooit heeft een hoger geklasseerde tennisspeelster minder grote toernooien gewonnen. Nooit heeft een sporter van bij ons zo weinig gehaald uit zoveel potentieel. Vlaamser dan Kim Clijsters bestaat niet. Talent te koop, fysiek ook, gezond stel hersens, maar zo weinig investeringsbereid, zo weinig fanatiek, nooit eens gedreven, nooit eens een bitch tenzij die ene zomermaand in 2003 toen ze de nummeréénranking zag blinken en uiteindelijk ook nummer één werd. Waarop ze geblesseerd raakte. Een afloop die de echte kenners hadden voorspeld.
...De steeds terugkerende kwetsuren, het ‘s morgens moeizaam uit het bed kruipen en een uurtje nodig hebben alvorens de stramme spieren weer opgewarmd zijn, de voorbereidingen voor de trouw met Brian die ontzettend veel tijd in beslag nemen,...
Dat moet daar nogal een trouw worden op 14 juli? Al maanden is ze aan het zeuren over de voorbereidingen. Het is niet aan ons om een domper te zetten op haar prille geluk, maar de kans dat zo’n huwelijk blijft duren, is natuurlijk niet erg groot. Bij niemand, maar bij haar duren straks de voorbereidingen langer dan het huwelijk, zoals die ene keer met Leyton Hewitt toen het er helemaal niet van kwam.
De kwetsuren. Blij dat ze er zelf over begint. Nu ja, op het laatst hoorde en las je alleen nog maar: ik ga trouwen en  ijn lijf doet zeer. Ooit heeft de Vlaamse Tennisvereniging een technisch rapport over de jonge Kim Clijsters opgesteld. Daarin stond dat ze door een technisch slechte forehand en een rampzalige servicetechniek problemen zou krijgen in de lage rug en aan de schouder, en dat ze dringend aan een beter, biomechanisch verantwoord slagenarsenaal moest werken. Het pad dat ze was ingeslagen was een snelweg naar blessures. Denkt u dat de Clijstersclan daar ooit aandacht heeft aan besteed? Maar nee. Paps, verzakelijkt in LCM (Lei Clijsters Management), vond het al lang goed zo. Zijn meisje tikte de dollartjes bij elkaar en van een blessuretje of twee drie had hij als krompotige voetballer ook wel eens last gehad. Gaat wel over, dacht LCM. Mooi niet dus. Ze kreeg last aan haar schouder en aan haar lage rug en uiteindelijk was het de zwakste schakel in de hele keten die begaf: haar pols. Ooit bij stilgestaan dat Kim Clijsters geblesseerd is geraakt en geopereerd aan de linkerpols, terwijl ze die alleen maar gebruikt bij de backhand en dan nog maar om haar racket terug te halen?
...Tijd nu voor een nieuw leven. Tijd voor trouwen. Kinderen? Tijd voor kokerellen (moet koKKerellen zijn, óók in het Limburgs) en met mijn hondjes te spelen. En vooral veel tijd voor mijn familie en vrienden. Niet meer reizen. Geen vliegtuigen meer in en uit. Geen geroddel of leugens meer in de kranten moeten lezen...
Die laatste zin is haar door pa ingefluisterd. Welke roddel is ooit verspreid over haar? Er is wel eens een lief gefabriceerd dat er geen was en er is wat tegenwind gekomen – onder meer in deze krant - toen LCM besloot dat er met de Olympische Spelen geen geld te verdienen viel en dochterlief moest thuisblijven. (Uiteindelijk raakte ze toen nog maar eens geblesseerd.) Verder hebben de tenniscollega’s heel erg hun best gedaan om collectief hun hoofd in de kont van LCM te steken in de hoop op exclusieve quotes.
Die wedstrijd werd met glans gewonnen door Sporza, radio én tv.Als het grote geschiedenisboek van de Belgische sport wordt herschreven door iemand die iets van sport kent, zal de sportvrouw Kim Clijsters een paragraaf krijgen, geen heel hoofdstuk zoals de echte kampioenen. Het meisje, de vrouw en de mens Kim Clijsters daarentegen
is van een ongeziene authenticiteit en één en al compassie. Maar met dat laatste win je geen prijzen. Zullen we haar missen? Niet echt. Er is wel een schaduwzijde aan haar fin de carrière. Pa Clijsters wil terug in het voetbal. Laten we met zijn allen hopen dat er niemand in de buurt is als hij op 14 juli jacht maakt op een serveuse en zich daarbij verslikt in een kwartelei. '
 
R.I.P. Kim Clijsters

Commentaren

En ik maar denken dat je hier massa's reacties op ging krijgen. Noppes. Is iedereen in slaap gevallen? ;-)
Btw: ik vind niks aan tennis. Dus ook niet aan KC. Maar da's mijn mening, hé.

Gepost door: elke | 11-05-07

mooi mooi echt super in zo'n mooi verhaal in geschat echt super

Gepost door: lisa | 30-05-07

De commentaren zijn gesloten.