02-06-07

Calamiteitenleer voor gevorderden - Marisha Pessl

Na 548 bladzijden in Calamiteitenleer voor Gevorderden kan ik alleen maar vaststellen dat ik -alweer- een zeer 'goed' boek heb uitgelezen. Het boek vertelt het relaas van een jong meisje (Blue Van Meer) dat iemand dood (opgehangen) vindt. Het is een boek met een spannend en zeg maar verrassend einde, dus de rest van de historie wil ik u hier niet uit de doeken doen, kwestie van het plezier niet helemaal te verbrodden voor u. Eén tip: lees de inleiding zeer aandachtig. De rest van de hoofdstukken is opgebouwd volgens klassiekers uit de wereldliteratuur, en de hele tekst is doorspekt met citaten en referenties naar andere boeken, zelfs in die mate dat men zich gaat afvragen of die referenties wel allemaal echt zijn (ik heb het niet gecontroleerd).

Resultaat is een boek dat leest als een sneltrein, het is kicken voor intellectuelen en/of mensen met een ruime literaire bagage, die er vast nog veel meer uit kunnen halen dan ik, en het slorpt je op. Alles wat een boek moet zijn dus. Slechts één ding moet mij, zij het terzijde, van het hart. Ik vind het altijd opvallend dat er een enorm stijlverschil schuilt tussen boeken geschreven door mannen, en boeken geschrevne door vrouwen (wat hier het geval is). Niet dat ik dat 'slecht' vind, maar toch... het is iets zachtaardiger en je wordt iets meer met de fluwelen handschoen door het boek begeleid.

Conclusie: kick je op dikke boeken, spannende verhalen (ik vergat nog te vermelden dat het boek mij redelijk veel aan The Secret History van Donna Tartt deed denken - het valt in dezelfde categorie) en prachtige volzinnen en wat intellect? Dan moet je dit boek zeker lezen.

De commentaren zijn gesloten.