09-06-07

de keus

Na de verrassende uitslag van de VRT-Doe-De Stemtest (waarbij Open VLD en Lijst Dedecker hoog scoorden) heb ik ook eens het kieskompas van De Standaard ingevuld. En daaruit bleek eens te meer dat ik eigenlijk bij geen enkele partij behoor, aangezien ik enerzijds vrij 'centrum' ben en anderzijds een aantal extreme meningen heb die mij in verschillende kampen plaatsen. Kortom, dat bracht mij in een moeilijke parket, zijnde dat ik serieus heb getwijfeld voor wie ik zondag, morgen dus, ga stemmen. Wat doet een mens dan? Juist, nadenken! (en neen, niet zoals ik vele mensen hoor zeggen 'ik zal dat zondag in dat kotteke wel zien') Met volgende evaluatie als resultaat van mijn denkwerk :

 

1. Partijen op wie ik nooit ofte nimmer zou/zal stemmen

1.1 CD&V - NV-A

Dat ik deze 'grootste' partij (ik neem voor het gemak de twee partijen samen in één kartel) absoluut geen warm hart toedraag moge duidelijk zijn. Waarom? Omdat ik niet kan tegen onterechte 'winnaars'. Het enige wat de CD&V de laatste jaren gedaan heeft, is gejankt dat het allemaal beter kan, en dat zij, met hun charismatische (oh boy!) leider Yves Leterme voorop het zogenaamde beter bestuur promoten. Wat de fok is beter bestuur? Als daarmee bedoeld wordt dat de CD&V liever alles via omwegen en in stille achterkamertjes regelt, dan zijn ze inderdaad goed bezig.
En aan alle mensen die vinden dat 'het tijd is voor verandering', heb ik maar één enkel ding te zeggen: met de CD&V in de regering (en met Leterme als premier, godbetert) zal er niks, maar dan ook niks veranderen. Toch niet voor u. Zoals Verhofstadt het al aanhaalde, het programma van de CD&V is een verzwakte versie van het huidige regeerakkoord... (Doe zelf de test: werkt de Vlaamse regering volgens u beter dan den Federale?) Dus zet aub voor één keer uw 'het moet anders'-gedachten opzij, of stel er uzelf toch tenminste enige vragen bij zondag.

1.2 Het Vlaams Belang

Ik zag gisteren op de zogenaamde politieke tribune van de VRT (na het één-nieuws) het filmpje van het Vlaams Belang, waarin ze allerlei wantoestanden aankloegen. Met stip op 1 de justitieproblemen, op de voet gevolgd door de splitsing van België. Jammer voor het VB, maar het filmpje bezorgde mij enkel lachkrampen van hier tot daar. Zeer amateuristisch (als je iets uitlegt, sta je best stil en wandel je niet rond in een of ander park), zeer flauw (mij overtuigde het absoluut niet) (zie ook de geeuwende Leeuw die de 'Vlaamse Kracht' moet vertolken) en vooral: weinig oplossingen voor de problemen gehoord. VB kwam niet in de campagne voor, en wat mij betreft, moeten ze er ook niet in voorkomen.

1.3 Lijst Dedecker

Dit is, zoals dat bij vele keuzes zo is, geen objectieve afkeur, maar een totaal persoonlijke afkeer van de mediakikker J-M Dedecker. De man heeft het, vanuit zijn, en enkel zijn, standpunt misschien wel goed voor, maar of zo iemand een democratie hoort te dienen, daar heb ik serieus mijn twijfels over. Ook zijn spelletjes (zie affaires hier, affaires daar) gaan voor mij minstens één brug te ver. Al moet er - dan toch objectief - worden toegegeven dat Dedecker als luis in de pels van het establishment (en ja VB, u bent ook establishment na 20 jaar) zeer goede diensten levert.

2. Partijen op wie ik wel zou/zal stemmen

2.1 Open VLD

Met dank aan de stemtesten hier en daar is gebleken dat ik eigenlijk toch vrij liberaal geworden ben de laatste jaren met dank aan de verantwoordelijkheden die op mijn kop terecht gekomen zijn (ik werk nu, ik heb een auto te betalen, een appartement te onderhouden alsook belastingen te betalen). En waar ik meer 'naar rechts' getrokken ben, is de VLD toch iets naar links opgeschoven ook, me dunkt. Er is bij 'de blauwen' ook meer ruimte en aandacht voor de zwakkeren in de samenleving (VLD, een centrumpartij! ook open voor u!) wat mij, gezien ik eigenlijk een links-libertijn (anarchist, iemand?) ben, ten zeerste aanspreekt. Daarnaast heeft de VLD ook een aantal kopstukken (welgeteld twee eigenlijk, want fucking Patrick Dewael mogen ze van mij naar een eiland verbannen) die volgens mij blijk geven van a) een duidelijke visie en b) het karakter om bij die visie te blijven, zijnde Guy Verhofstadt en Karel De Gucht. Mocht ik op De Gucht kunnen stemmen, ik deed het. Helaas komt hij op voor de Kamer in Oost-Vlaanderen, en word ik geacht te stemmen in het befaamde B-H-V. En Verhofstadt zal het, ondanks mijn respect voor hem, moeten afleggen voor onderstaande twee keuzes. Want inderdaad, ik ga dus niet voor Open VLD stemmen.

2.2 SP.A-Spirit

Voor de Senaat zal ik stemmen voor kandidaat-premier Johan Vandelanotte. Niet dat ik vind dat Vandelanotte zo een geweldige premier zou zijn, maar omdat ik vind dat Vandelanotte uit alle debatten en uit elke TV- of radio-uitzending met de man als winnaar uitkomt. Daarmee bedoel ik dat hij telkens op een duidelijke manier zijn standpunt weet te verwoorden, dat het onderbouwd is (het is een prof voor iets - al kan hij ons evengoed bedotten, want wij als publiek weten zelf ook de cijfers niet) en dat hij rustig en zelfverzekerd overkomt. Waar Leterme en Verhofstadt het nodig vinden te 'bashen', houdt Vandelanotte het hoofd koel, terwijl ook hij zeer goed weet waar hij mee bezig is. Als iemand het bewijs wil dat een goeie campagne of debatten op tv en radio werken: bij deze: JA! Het is tijd voor Johan.

2.3 Groen!

God weet dat ik een groene jongen ben. God bestaat alleen niet. Ik werk op een labo duurzame ontwikkeling, ik schreef een thesis over milieu-impact, ik probeer energiezuinig te leven en ik recycleer zoveel ik kan. Plus, ik probeer op deze blog zo nu en dan ook eens een klimaat-thema aan te snijden, zie ook Al Gore. Dankzij deze brave man is het klimaat en al wat er rond hangt (want duurzame ontwikkeling gaat over meer dan het klimaat alleen, maar laat mij daar nu maar niet over uitweiden) 'hip' en 'in' of misschien beter relevant op de politieke agenda (omdat het hoog tijd is of omdat het hip is laat ik in het midden). Een belangrijk aspect bij het hele klimaat-thema is, dat er keuzes moeten gemaakt worden, of beter moeten DURVEN gemaakt worden. Wij zijn allemaal conservatief, wij willen allemaal behouden wat we hebben en we hopen altijd dat iemand anders het wel oplost. Welnu, wat het welzijn van onze hele planeet betreft: zo werkt het niet! Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen, of we dat nu willen of niet. En daar komt Groen! op de proppen. Want het is bij mijn weten de enige partij die het aandurft om maatregelen te nemen die tegen de ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikke-mentaliteit van de gemiddelde Vlaming/Belg durft ingaan. Hoe groen de SP.A zich ook verkoopt, ze zullen het nooit durven om drastische maatregelen te nemen, omwille van het feit dat hen dat stemmen kost. En dus is de keuze voor Groen! nodig, of zoals ze het zelf noemen: logisch. Het is tijd dat wij allen durven toegeven dat iemand voor ons de moeilijke beslissingen zal moeten nemen. Daarom stem ik dus voor de Kamer voor Groen! (met Tine Van der Straeten als lijsttrekker. Volgens mij jong talent dat een kans verdient).  

 

Tot zover mijn relaas. Ik hoop voor u dat u voor u zondag een bolletje kleurt, ook eens nadenkt over de gevolgen daarvan. Voor uzelf, en voor de rest van het land, de mensen en de planeet.

 

Opm: Mijn excuses aan de PVDA, CAP en andere kleine partijen, maar mijn schrijf- en denktijd zijn in dezen beperkt.

Commentaren

Ik weet op wie ik ga stemmen maar ik baaaaaaaaal omdat ik moet tellen. Bah ! Alsof ik niets anders heb te doen heb op zondagnamiddag.
(Allez, dit weet ge dan ook al weer he J ! :)

Gepost door: e | 09-06-07

bij mij idem, al was het dan wel de westvlaamse versie voor de kamer.
Laat het ons hier op 'great minds think alike' houden.
Als hebben we, wat het rode punt betreft, toch wel ferm op ons neus gekregen.

Gepost door: elke | 11-06-07

De commentaren zijn gesloten.