21-08-07

Pukkelpop, the report

DSC02966

 

 

A very personal report by J.V.  - to dowload here if you don't wanna read it on the blog.

 

 

 

 

 

 Pre-pukkelpop: Haar goed leggen

pukkelpop2pukkelpop3pukkelpop1pukkelpop5

 

 

 

 

 

 

Auto in, Kris oppikken, zeer vlot daar geraken, tent opzetten, extra bier halen, de frigobox danken voor zijn coolheid, drinken, drinken. En dan onderstaande :

 

 

 

 

 

 

 

   
Gogol Bordello - 13.50 u.****Speels, vrolijk, exotisch, zomers en rockend. De ideale opener van Pukkelpop!
The Cribs - 14.40 u.?Gezien, maar niks van onthouden.
Eagles of Death Metal - 15.25 u.****Jesse Hughes is huge! De kerel met zonnebril en moustache speelt heerlijk lekkere rock’n roll. En net zoals vorig jaar waren The Eagles, met Timmy Ven Heejmel in het publiek, weer een geslaagd Pukkelpop-ensemble. Met speciale vermelding voor the girl with the mustache
Rilo Kiley - 16.15 u.**Tegenvaller. Klonken op plaat een pak beter dan in’t echt. Niet het ganse optreden uitgezeten wegens onderstaande.
Editors - 17.05 u.*****Editors rule. Net als Interpol op Werchter een gans ander genre dan de rest van de wei spelen (ik ga de naam JD eens niet uitspreken) en dan nog het genre waar ik heel erg van hou. Loos gaan tussen een mak publiek, het is plezant!
I'm From Barcelona - 18 u.***Om onverklaarbare reden heb ik dit optreden bekeken van bij Olivier Deschacht (u kent ‘m wel, de extreem statische smalle linksachter van de marquee) maar het klonk als een geweldige ervaring. Vooral onthouden: What do we care if good old Britney wants to shave her head? En het voorspelbare goed gevoel bij ‘we’re from barcelona’.
Onverklaarbaar gat 1 featuring bier, braadworst, meer bier en andere crash-activiteiten.
Rodrigo y Gabriela - 19.45 u.?Een halve song van gehoord in het voorbij gaan. Maar die halve song heeft godmiljaar wel indruk op mij gemaakt.
The Blackbox Revelation - 19.55 u.**Al was er wel redelijk wat volk in de kleine Wablief-tent, toch vond ik dit het slechtste optreden van de Blackbox Revelation dat ik al zag (en ik zag er intussen toch al 4). Lag het aan mij? Lag het aan publiek, aan de groep zelf? Of lag het misschien gewoon aan de gewenning? Don’t know. Ik had er mss gewoon teveel van verwacht.
Iggy and the Stooges - 20.35 u.*****Iggy and the Stooges waren het beste wat ik op de wei in drie dagen gezien heb. De kwaade, wilde zestienjarige die in mij huist, besloot om naar boven te komen en zich recht in de mosh pit te werpen om loos te gaan op No Fun, I Wanna Be Your Dog en het fantastische 1969. Een fucking zestigjarige speelt iedereen naar huis met vettige riffs, genadeloze energie en songs die na al die jaren nog altijd een oergevoel in de mens oproepen. Raw Power anybody? Met een eervolle vermelding voor den Bosse in de categorie ‘poging op het podium te geraken maar er op het laatste moment worden afgetrokken’. Ik had Iggy bijna zes sterren gegeven, maar daarvoor hadden ze toch lust for life of the passenger mogen spelen (ook al zijn die strikt genomen niet echt van de stooges).
Devendra Banhart - 21.40 u.*Ik dacht eerlijk gezegd dat Devendra een vrouw ging zijn. En dat bleek niet zo te zijn. Dus ik heb lang gedacht dat ik naar iets anders aan het kijken was. Maar het was in ieder geval niks voor mij. Helaas voor hen, helaas voor mij, maar ideaal voor het halfuur platte rust dat ik eraan heb overgehouden.
La Coka Nostra - 22.35 u.***Geen Kaiser Chiefs voor mij op Pukkelpop. Wegens Kaiser Chiefs 1 keer gezien, en dat leek me genoeg. Ik ben dus naar de Fixkes gaan kijken. NOT. La Coka Nostra daarentegen! De fokking House of Pain reunite. De gangsta attitude was er een beetje over (wij zijn geen amerikanen) en er was eigenlijk niet veel volk. Maar plots ‘jump around’ horen opstijgen is altijd plezant. Of niet soms?
Low - 23.45 u.**De gek die LOW om kwart voor twaalf placeert in een warme cosy club zal gedacht hebben dat wij van de intieme sfeer zouden genoten hebben. Helaas pindakaas. Low was net iets te intiem om erin te slagen ons wakker te houden. Na een kwartier dan ook wijselijk besloten om ergens achteraan in de club te gaan liggen en met mn ogen toe te genieten en weg te dromen op de soundscape van het trio. Een beetje jammer toch.
Basement Jaxx - 0.50 u.***Een neutrale score. Want ik ben eigenlijk niet meer naar het ganse Basement Jaxx optreden gaan kijken. Tegen dan was ik namelijk al moe. (jawel jonge lezertjes, het verval is ingezet bij mij. Ik kan geen 24 uur meer doorgaan, tot mijn eigen grootste spijt, maar het is niet anders). Wel nog genoten en vooral verschoten van het gigantische arsenaal HITS die jaxx al bijeen geschreven hebben.

Dan slapen, goed slapen zelfs. Vrijdag de frigobox opnieuw danken dat al ons bier nog zo koud staat. Bier binnensmokkelen, en dan :

 

 

 

 

The Van Jets - 13.05 u.***Zachtjes ontwaken op Gentse/West-Vlaamse tonen. Me like it. Maar super-wild/overtuigend was het nu ook weer niet.
Bedouin Soundclash - 13.45 u.****Wel overtuigend, en vooral zeer verrassend was de Bedouin Soundclash. Ik had er op voorhand nog nooit ofte nimmer van gehoord (shame on me) en ik zat er ook maar geheel toevallig naar te luisteren op de trappen van de club omdat Mintzkov daar daarna zou spelen. Maar het was zeer lekkere, zeer goeie muziek, zelfs herkenbaar (ik geloof een paar covers, maar vraag me niet dewelke :) Pukkelpop waar pukkelpop voor dient dus: nieuwe dingen ontdekken.
Mintzkov - 14.25 u.***Na hun slechte optreden in de Nijdrop (lees: weggespeeld door The Blackbox Revelation toen) de herkansing voor Mintzkov. De club stond tot ver buiten vol, wij lagen heerlijk binnen. De beste songs zaten vanvoor; want ik heb ze gehoord. De tweede helft van het optreden gemist omdat we wat meer lucht wouden en wat rondgelopen hebben.
Within Temptation - 17.20 u.**Mijn ding niet. Maar ik stond er toevallig naar te kijken, in aangenaam gezelschap. Zodat we toch nog aan 2 sterren komen ipv 1.
Badly Drawn Boy - 18.10 u.***De man met de muts op! Mooie muziekjes maakt hij ook. Een van de concerten die ik volledig heb uitgezeten, en waar ik ook nog van genoten heb ook…
The Hives - 18.50 u.***Enkel vier songs gezien, want dan was het tijd voor de blijde intrede van Dingo, aka de hond met de hoed op. Maar het waren wel fijne nummers, waaronder ook het swingende Hate to say i told you so! Loos gaan, part 23. Met dank aan het angstig kijkende publiek dat mij een extra drive bezorgde.
WOEF!
Sophia - 21.25 u.***(*)Sophia and a special night with strings and blazers… zeer veelbelovend. Te veelbelovend bleek achteraf. Hoe bloedmooi het bijwijlen soms ook was, hoe geweldig de songs ook zijn, op een of andere manier drong het niet volledig bij mij naar binnen. Wellicht een overdosis andere muziek gehad.. en ook mss de festivalsfeer, die ervoor zorgt dat er veel niet-die-hard-fans vooraan staan, al kan je die moeilijk van iets fout beschuldigen. Drie en een halve ster dus, ipv de vooraf aangekondigde vijf. Met de halve ster speciaal voor de instrumentale nummers die anders niet echt worden gespeeld op concerten…
Arcade Fire - 22.25 u.**1 woord: geluidssoep. Met of zonder tussen-s, dat mag u zelf kiezen. Maar in alle geval zonder overtuiging, zonder finesses, zonder volume, zonder body, ‘zonder niet’ zou thof van commerce zeggen. Na drie songs kon ik het niet meer aan, of kon het mij niet meer boeien, en dan ben ik maar naar Juliette & the Licks getrokken.
Juliette & The Licks - 22.25 u.***1 woord: BENEN. Juliette Lewis is fucking HEET. Zo heet dat het mij niet kan schelen dat de songs heel plain en simpel zijn. En dat zij eigenlijk niet eens zo goed kan zingen. Na twee dagen festival zijn mijn hormonen zo hoog opgelopen dat ik het heel even heb overwogen om crowdsurfgewijs Juliette Lewis om een handtekening te gaan vragen. Toen bedacht ik dat het arme volk voor mij mij allicht niet eens zover zou kunnen krijgen. En bleef ik staan en genoot ik van de eenvoudige punkrockmuziek.
Dinosaur Jr - 23.30 u.***Dinosaurussen allemaal goed en wel. Maar net als de mede-reptielen van Sonic Youth speelde Dinosaur Jr. een lekkere strakke mooie set. Toch het eerste deel. Want daarna was het tijd voor de hoofdact!
The Smashing Pumpkins - 0.30 u.****(*)En elk festival heeft maar 1 hoofdact. In dit geval de geweldige Smashing Pumpkins. Omdat ik vind dat alles wat over deze act moet gezegd worden al gezegd is, ga ik gewoon de enige echte bron citeren. Jan VDP, aan u het woord :Apparently 90% of people didn't like The Pumpkins concert at the Pukkelpop Festival. I did like it. Here's why:
- Although the set consisted of a lot of new material, it rocked. Well, most of the time. I've only heard Zeitgeist like twice or so, that doesn't mean I can’t appreciate songs I don’t know.
- They played Hummer, which I’d never seen live (although this was my fourth time). It rocked. They played Cherub Rock in a version that blew me away, and should’ve blown everyone away. It rocked. They played Starla (Starla!). Tonight Tonight. Bullet With Butterfly Wings. To Sheila. That’s more great songs than most other bands write in their whole career.
- Billy likes to play what he feels like. If he likes to play new songs, let him. He knows what he’s doing. If they would only play their biggest hits every time, how boring would that be?
- Pumpkins (well, “new” pumpkins) can still give me that old time feeling like no other band can. That’s worth a lot.
- I know it’s not the Smashing Pumpkins any more without James and d’Arcy, but did anyone notice how good their replacements are? It is indeed just Billy writing new solo songs, and again releasing them under the banner of “Smashing Pumpkins”, but who wrote the Pumpkins’ songs all along? Right.
- My neck still hurts after 3 days.
That means I banged my head too much.Ik kan daar alleen maar aan toevoegen dat de volledige vijfde ster enkel kon worden toegekend als de Smashing Pumpkins niet alleen mijn all time favourite ‘Zero’ speelden, maar ook mijn all time second favourite ‘Everlasting Gaze’ hadden gespeeld. Veeleisend zijn is een hobby!

 

Bij deze ook een eervolle vermelding voor : ons schattige buurmeisje uit Brussel, alle mensen die erin geslaagd zijn mij niet te ontmoeten gedurende die drie dagen, de security die mijn pinten heeft afgepakt, de begeleidingscrew van de camping die iedereen om 10u wakker maakt omdat ze de wei willen leegmaken, de kerel die in mijn combats gepist heeft, franky van der elst (just for being there for us!),  babs & co en de twee homo's met hun roze tent (zie onderstaande foto) waarin het plezant duiken was. de prijs voor de beste outfit gaat dit jaar naar: de power rangers!

 

 

decoration

 

 

 

 
En voor ge het weet, wordt het dan zaterdag. Al de laatste dag. Met op het menu :

 

 

 

 

 

 

The Rakes - 12.30 u.***Beginnen met uw hit, ge moet het maar durven. We danced together, in de marquee. Opwarming en losmaken van de spieren, en klaar wakker worden voor wat zou komen.
Sparta - 13.15 u.*****Sparta kwam, zag, en overwon, zonder te vechten. Heerlijke fucking fantastische muziek, waar alle fucking emo’s nog een puntje kunnen aan zuigen. Het neemt u, het overweldigt u, het kruipt diep in u, en het laat u niet meer los. Auwch!
The Shins - 15.15 u.***Hm, ondanks hun goeie reputatie toch iets te soft of te licht voor mij. Ondergaan was de boodschap. En op tijd doorgaan voor Mr. Mike Skinner.
The Streets - 15.55 u.*****Op dit moment was ik net dronken genoeg om optimaal van The Streets te kunnen genieten. Een lichte waas in mijn hoofd, een ‘rappende/zingende’ gek op het podium en zoals den Bracke zou zeggen ‘een lekker flowtje’. Genieten, jawel! Met dank aan den Bosse voor dienen ippon en het bekerkesgevecht
Silverchair - 16.45 u.***Jeugdsentiment voor sommigen. Ook ik heb ergens een cd van silverchair liggen. Maar na het uitputtende feestje van The Streets was het voor mij eerder tijd om te relaxen dan nog eens loos te gaan. Helaas voor Silverchair.
CocoRosie - 18.30 u.?Ik denk dat ik CocoRosie gezien heb. Maar ik weet het niet meer. Niet gezond. En vooral heel erg spijtig. Volgens mij heb ik gewoon geslapen dan.
Armand Van Helden - 19 u.*Tegenvaller. Ondanks de goeie sfeer in de boiler-tent waren de muziekjes van Armand niet echt wat ik had verwacht. Buiten draaide Cassius een supervettig feestje, binnen bleef alles nogal beschaafd.
LCD Soundsystem - 20.25 u.****Neen, qua shaken met uw ass was LCD Soundsystem dan toch een stuk beter. Een blij weerzien met Olivier Deschacht, samen met zijn maatje Jelle Van Damme (de linker-(vuil)back). En shaken voor dood, terwijl de rest van de mensen gewoon stond te staan. Gemiste kans voor hen, scoren voor mij!
Goose - 21.50 u.***De quote van het weekend kwam van Goose: ‘wij hebben nog nooit zoveen johnny’s en marina’s bijeen gezien’. Om maar te zeggen dat er heel erg veel volk is komen kijken naar de beste groep van pukkelpop 2006. Toen stonden ze wel in een klein tentje met een houten vloer als afsluiter geprogrammeerd. Nu was er overbevolking van een reeds aan beats en blieps verzadigd publiek, wat hen niet zo tot hun recht bracht. En ja, de verrassing was ook al weg natuurlijk.
Sonic Youth - 22.30 u.***(*)Degelijke muziek. Niet dat ik er heel veel van ken. Maar het klonk stevig, goed gespeeld en diens meer. Van genoten, zonder meer.
And You Will Know Us By the Trail of Dead - 22.45 u.Buiten categorieIk liep van de Marquee naar de Main Stage. En plots hoorde ik uit de verte ‘no future, no future for you!’ God save the Queen, en god save and you will know us by the trail of death om mij zo laat op het festival toch nog een lekkere kick te bezorgen. Punk’s not dead, it’s just ignoring us. (en nu maar hopen dat het effectief uit de club kwam, dat streepje oerwoede…)
Tool - 23.50 u.****Tool kwam, zag, en speelde een draw. Ik stond misschien iets te ver vanachter, ik was misschien te moe. Maar volgens mij stond vooral ‘flegmatieke frontman’ James Manyard Keenan iets te ver achteraan op het podium, en was hij dus niet genoeg aanwezig om zijn gevaar op mij over te brengen. Tool is nochtans een geweldig goed spelende groep, een machine, een pletwals, maar dus net niet overtuigend genoeg om als festivalafsluiter een vijfsterrenmenu te serveren.

 

 

 

Tot slot nog 1 dankwoord. Voor mijn spoorboekje dat mij 3 dagen lang gegidst heeft.

 prog

 

PS: Als ik supergoeie dingen gemist heb: ik wil het godverdomme niet weten!

 

 

De commentaren zijn gesloten.